Dobrodošli na
ClairCity Ljubljana

Kako želite živeti, delati in potovati po Ljubljani v prihodnosti?

Podobno vprašanje zastavljamo prebivalcem partnerskih mest po Evropi. Projekt omogoča prebivalcem, da sami poiščejo najboljše rešitve zase.

Vsako mesto in regijo oblikujeta svoj edinstven družbeni, ekološki in politični kontekst ter kolektivne odločitve prebivalcev – nobena dva se ne razvijata enako. Ljubljana ni izjema.

PROJEKT

Projekt ClairCity je štiriletni projekt, ki se financira v okviru EU Obzorje 2020 in deluje neposredno z državljani in lokalnimi organi v šestih evropskih državah. Projekt uporablja igro, aplikacijo za pametne telefone, šolska tekmovanja, delavnice in prireditve, da razkrijejo pričakovanja in sanje prebivalcev o prihodnosti lastnih mest. Naše delo bo pomagalo lokalnim oblastem, da oblikujejo načrte za zadovoljevanje potreb svojih prebivalcev in to, da bi ohranili zrak čist in zmanjšali prispevek vsakega mesta h globalnim podnebnim spremembam.

Ljubljanska zgodba

Vsako mesto in regijo oblikujeta svoj edinstven družbeni, ekološki in politični kontekst ter kolektivne odločitve prebivalcev – nobena dva se ne razvijata enako. Ljubljana ni izjema.

Ljubljana se nahaja v kotlini, za katero so značilne nizke hitrosti vetra in temperaturne inverzije pozimi. Snovi, ki onesnažujejo zrak, se hranijo v bazenu in inverzije povzročajo težave z onesnaževanjem zraka, zlasti pozimi. Mesto je glavno in gospodarsko središče Slovenije, k njegovi gospodarski dejavnosti pa prispevajo industrija, storitve, univerza in turizem. veliko prebivalcev, ki dodajo emisije ogljika in koncentracije onesnaževal zraka v mestu. V Sloveniji ni ravni regionalnega upravljanja in zato imajo mesta veliko odgovornosti glede bolj lokalno usmerjenih politik. Sedanji izvoljeni ljubljanski župan Zoran Janković deluje že več zakonodajnih obdobij in je izvedel veliko zelenih projektov. Pod njegovim mandatom je Ljubljana na primer postala Evropska zelena prestolnica leta 2016. Več o kontekstu Ljubljane si lahko preberete tukaj.

 

Ljubljana se je ClairCity pridružila leta 2016 skupaj s petimi drugimi evropskimi mesti, da bi si skupaj prizadevala za onesnaževanje zraka in rešitve podnebnih sprememb. Od takrat Ljubljana sodeluje z različnimi skupinami prebivalcev, da bi ozaveščala o onesnaženosti zraka in poslušala, kaj si državljani želijo storiti glede tega. Mesto je pripravilo vrsto javnih dogodkov, izvedlo šolsko tekmovanje, filmski natečaj in pripravilo delavnice.

S tem projektom razvijamo orodja za vsako mesto, da bi jih podprli s svojimi stalnimi ambicijami glede čistega zraka in podnebnih sprememb, prilagajanje teh virov posameznim kontekstom. Zbrali smo prispevek državljanov in kmalu bomo pripravljeni v celoti deliti svoje zagovorniške in politične pakete.

Medtem izveste več o problemu onesnaževanja zraka in o tem, kaj lahko vi ali vaša organizacija prispevate k čistejši, bolj zdravi, varnejši in bolj participativni prihodnosti Ljubljane.

 

Ukrepajte

Izvedite več o problemu onesnaževanja zraka in o tem, kaj lahko vi ali vaša organizacija prispevate k čistejši, bolj zdravi, varnijši in bolj participativni prihodnosti Ljubljana.

 

v čem je problem? Ukrepajte

LOKALNE NOVICE IN DOGODKI

Vse naše dejavnosti nam pomagajo zbrati mnenja prebivalcev, razumeti edinstvene težave, s katerimi se Ljubljana spopada, in obvestiti mesto, kaj lahko stori za izboljšanje življenja prebivalcev.