Igra & aplikacija

Bo virtualna resničnost pomagala rešiti Ljubljano?

Igra

Skozi igro v virtualni Ljubljani boste igralci odločali o izboljšavah v vsakodnevnem življenju in mesto spremenili v še boljše bivalno okolje. Računalniška igra bo ponudila vznemirljiv in vključujoč način, ki bo k iskanju rešitev pritegnil veliko ljudi. Igra ni namenjena le zabavi, temveč oblikovanju možnih rešitev na osnovi resničnih podatkov, kot sta na primer vpliv gradnje novih cest, pričakovana življenjska doba prebivalstva ipd.

Igralci bodo lahko v navidezni Ljubljani preizkušali različne rešitve. Vse preigrane rešitve bodo prispevale k boljšemu prepoznavanju vplivov, priljubljenih izbir in morebitnih neustreznih rešitev glede na zastavljene cilje. Najboljše strateške rešitve, ki jih bodo igralci izbrali, bodo uporabljene za razvoj možnih scenarijev in nadaljnje načrtovanje v mestu. Zanimivo bo videti tudi, ali obstajajo razlike pri odločitvah igralcev iz različnih mest, in kakšne so. Še posebej nas bodo zanimale razlike med najbolj izpostavljenimi rešitvami med sodelujočimi virtualnimi mesti.

Prva, testna različica igre bo na voljo spomladi 2017. Spremljajte nas in pripravite zamisli.

Aplikacija

Brezplačna aplikacija bo uporabniku omogočila izbiro, sodelovanje in zabavo. Namenjena bo uporabi na pametnih napravah in bo omogočala načrtovanje dejavnosti in potovanj v Ljubljani na območjih z manj onesnaženim zrakom.

Izhodišče za aplikacijo sloni na statističnem modelu onesnaženosti zraka v Ljubljani. Z zbranimi informacijami želimo podpreti dejstvo, da onesnaženje zraka močno vpliva na naša življenja in jih uporabiti kot pomemben vir podatkov za načrtovanje ukrepov v mestu.

Poizkusna aplikacija bo na voljo že pred koncem leta 2016, končna različica pa leta 2018. Spremljajte dogajanje, da si boste lahko naložili aplikacijo med prvimi.